Förlänga nätverk - Här får du tips eller kan anlita oss för hjälp

Trådlösa nätverk är kanske en av de främsta tekniska framstegen vi människor har gjort under 2000-talet. Mellan varven kan denna teknik dock visa upp sina svagare sidor och begränsningar. Du är säkerligen alltför bekant med fenomenet att internetuppkopplingen plötsligt tappas, eller att du inte överhuvudtaget kan ansluta dig till ditt trådlösa nätverk? För det är ju trots allt så att en trådlös uppkoppling inte alltid är särskilt stabil och pålitlig. Om du har problem med ditt WiFi och önskar förlänga ditt nätverk, har du kommit helt rätt.

Vi kan nämligen hjälpa dig med att installera nätverk i huset, så tveka inte att kontakta oss eller boka din tid längre ner på sidan om du vill att ditt WiFis räckvidd utökas till att omfatta hela ditt hem eller företag, och alla dess vrår.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Boka Tid - Klicka här

Här kommer vi även dela med oss av våra bästa tips för att åstadkomma just detta: att förstärka WiFi-signalen och därigenom ge dig en snabbare och mer stabil internetuppkoppling.

För det finns faktiskt ett antal olika sätt på vilka du kan göra en svag trådlös signal starkare och även förstärka din WiFi signal hemma eller på kontoret. Vissa alternativ är billigare än andra, men i slutändan är kanske de allra billigaste lösningarna trots allt inte de mest prisvärda. Nog om det, nu dyker vi rakt på våra råd!

förlänga nätverk

Tips 1: Byt ut antennen

Vissa routrar har interna antenner. Om så är fallet, kan du förlänga ditt nätverk genom att införskaffa en extern antenn till din router. Med hjälp av denna kan routern förhoppningsvis sända ut en starkare WiFi-signal. Det finns två olika slags antenner: de som skickar signalen i alla riktningar och de som endast sänder ut i en specifik riktning.

Beroende på ditt behov, kan du ersätta routerns befintliga antenn med en mer kraftfull sådan eller lägga till en ytterligare, extern antenn. Det finns många olika antenner att välja mellan på marknaden. Vissa av dessa är universal, vilket innebär att de passar alla routrar. Det är dock värt att nämna att trådlös förlängning av detta slag är instabil och att det bästa sättet att förlänga ett trådlöst nätverk är med hjälp av accesspunkter vilka du drar nätverkskabel till från routern. Vänd dig gärna till oss för att få hjälp med detta!

 

Tips 2: Installera en trådlös extender

Om du behöver förlänga ditt nätverk ordentligt, till exempel för att täcka en större yta såsom ett flervåningshus, kan du göra detta med hjälp av en trådlös extender. Denna typ av utrustning plockar upp signalen från din router och skickar vidare den. I dina routers ögon är extendern en separat enhet med en annan IP-adress än routern.

Viktigt här är att du placerar extendern mellan den plats där din router är belägen och det “döda område” där du har en väldigt svag (om någon) signal. Se också till så att din extender använder samma protokoll som din router, t.ex. 802.11ac, så de kan kommunicera med varandra på ett effektivt sätt.

På ett liknande sätt kan du använda dig av ytterligare en router för att förlänga den trådlösa signalen. Din sekundära router (accesspunkter) fungerar då i praktiken som en trådlös extender snarare än som en WiFi-router. Detta kan ofta vara en gångbar lösning för att få bukt med en WiFi-signal som har kort räckvidd, och därmed ge dig ett snabbt och enkelt sätt att förlänga ditt nätverk. Problemet med denna lösning är dock densamma som om du väljer att installera en trådlös extender.

I vanlig ordning känner vi oss nämligen nödgade att påpeka att detta inte är en optimal lösning för att förlänga ett nätverk. Den allra bästa lösningen är istället att dra nätverkskabel från routern till accesspunkter som du placerar ut runtom i din bostad eller på ditt företag. Anledningen till detta är att en trådlös förlängning av nätverket alltid kommer att vara mer instabil än den lösning som vi just nämnt. Vi hjälper dig gladeligen att implementera denna lösning!

förlänga nätverk

Bonustips: Skapa QoS-regler för routern

Det är inte bara genom att förlänga ditt nätverk som du kan förbättra WiFi-signalen. En vanlig anledning till dålig WiFi-signal är suboptimal allokering av bandbredd. Även om du kanske inte bor i ett tätbefolkat område eller har olika applikationer som konkurrerar om bandbredden, kan en enskild enhet äta upp en stor andel av nätverkets resurser. Detta kan göra att WiFi-signalen försvagas. För att säkerställa att bandbredden fördelas på ett jämnare sätt, kan du därför se till att koppla ifrån de enheter som du för tillfället inte använder aktivt.

Om du har kopplat ifrån enheter som inte används aktivt och fortfarande upplever problem, kan du behöva begränsa den mängd bandbredd som respektive enhet tilldelas. Detta kan du göra genom att sätta upp QoS-regler för routern. QoS är en funktion som låter routern tilldela de olika enheterna bandbredd utifrån prioritet. Om du har en router av äldre modell kan det vara så att den saknar denna funktionalitet. I annat fall kan du vända dig till routerns manual för att sätta upp dessa regler.

 

Ta hjälp av Min Datorsupports nätverksinstallatör med ditt nätverk

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.

 

Vi får toppbetyg av våra kunder

Vi är stolta över att ha fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco.

Boka en tid med oss nedan:

- Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
- Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
- Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

Kostnadsfri offert

Vill du få en offert innan du bokar en tid? Klicka här för att beställa en kostnadsfri offert.

Boka en tid nedan för hjälp att förlänga nätverk hemma eller på kontoret:

Boka Tid